Magyar lajstromozás

Vitorlások, motorosok és elektromos hajók

Évről évre növekszik a külföldről behozott új és használt hajók száma. A hazai kínálat relatív szűkössége és a csábító lehetőségek ellenére érdemes körültekintően eljárni a behozatal során, mert a magyar szabályozás az uniós átlagnál szigorúbb, és a hajónak számos feltételt teljesítenie kell ahhoz, hogy magyar hajólevelet kaphasson.


A legfontosabb a hajó származása és a rendelkezésre álló okiratok jogszabályi megfelelősége, ezért a közreműködésünk a külföldi hajólevél és a rendelkezésre álló dokumentáció vizsgálatával és előzetes tanácsadással indul. Mielőtt szerződéskötésre kerülne a sor, átnézzük a külföldi iratokat, ellenőrizzük a hajó jogi helyzetét, megválaszoljuk a felmerülő kérdéseket.
Meggyőződünk róla, hogy a hajó és a dokumentáció mindenben megfelel a magyar hajózási hatóság előírásainak, szükség esetén egyeztetünk az illetékes ügyintézőkkel is. Ezután megtervezzük a lajstromozási folyamatot és előkészítjük az adásvételi szerződést. A hajózási hatóság külföldi közjegyző előtt kötött vagy konzuli felülhitelesítéssel ellátott adásvételi szerződést fogad csak el. Létezik jogszerű megoldás a folyamat egyszerűsítésére, általában ezzel dolgozunk.


Szerződéskötés után kulcsfontosságú a hajó külföldi lajstromból való töröltetése. A lajstromtörlő határozat az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda általi kötelező fordítása ugyancsak a megbízásunk részét képezi. Az aláírt szerződés birtokában elkészítjük a hatósági kérelmeket, lajstrom nyilatkozatokat és intézzük azok hatósági benyújtását.


A lajstromozás előtt a hatóság műszaki szemlén győződik meg a hajó állapotáról, a kötelező felszereléseiről, és arról, hogy azonosító jelei megfelelőek. A vizsgaidőpont a vevő kérése alapján kerül kiválasztásra, a hajót bejelentük, az odajutáshoz pedig ideiglenes hajólevelet - útvonalengedélyt - kérünk ki. A sikeres vizsga jegyzőkönyve 30 napig hajólevélként szolgál, így a tulajdonos várakozás nélkül, a végleges hajólevél megérkezéséig is hajózhat.


Igény esetén vállaljuk a hajószemle fizikai lebonyolítását is. A legkisebb hajóktól a nagyokig, számunka minden ügylet egyformán értékes, ezért a folyamatot az új, végleges hajólevél kiállításáig követjük és kezeljük.

Kérjen árajánlatot pár kattintással!

A lehető leghamarabb felvesszük Önnel a kapcsolatot.